Over Mandy

Hoi, ik ben Mandy Sijm.

Vrouwenwerker, coach en verpleegkundige. Maar bovenal zelf ook vrouw en moeder.
Ik ben al jong het vak van verpleegkundige uit gaan oefenen. Eerst een heel aantal jaar als kinder- en jeugdverpleegkundige, later ook in de palliatieve en terminale zorg. Na de geboorte van mijn eigen kinderen ben ik de opleiding tot doula gaan doen, om naast mijn werk als verpleegkundige ook als geboortecoach te kunnen werken. Na een verlieservaring bij een van mijn doula-cliënten, ben ik ook nog de opleiding tot rouw- en verliesbegeleider gaan doen. Ik wilde vanuit een gedegen (professionele) basis begeleiding kunnen bieden aan gezinnen die met verlies te maken kregen.
Gaandeweg kwamen er vanuit mijn werk steeds meer cliënten en gezinnen op mijn pad die iets van alle drie die achtergronden van mij nodig hadden. Werken met leven en dood en ondersteuning en begeleiding daarin bieden, kwamen steeds weer opnieuw samen.

Naast mijn professionele pad, ben ik ook al op vrij jonge leeftijd begonnen aan een pad van innerlijke en spirituele ontwikkeling. De rode draad hierin zijn voor mij steeds weer de thema’s ‘Wie ben ik als vrouw en als seksueel wezen en wie ben ik in verbinding met anderen?’ Ook deze groei, kennis en ervaringen ben ik mee gaan nemen in mijn werk. Zeker de ontwikkeling van het opnieuw ontwaken en herinneren van mijn vrouwenenergie, heeft me de afgelopen jaren gebracht tot waar ik nu ben en in het werk wat ik te doen heb. Het werk van de Alruina. Ik doe dit samen met Nienke en bied daarnaast zelf ook ondersteuning aan vanuit mijn eigen specialisaties.
Ik leerde Nienke in november 2019 kennen. Ik liep haar voedselbos binnen en vanaf dat moment was het ‘aan’ tussen ons in de vorm van een hechte vriendschap en als samenwerkingspartners.

Mijn aanbod

Rouw- en verliesbegeleiding
Vanuit mijn werk als verpleegkundige heb ik veel te maken gehad met gezinnen waarbij één van de kinderen ernstig ziek was en uiteindelijk kwam te overlijden. Als rouw- en verliesbegeleider kan ik ondersteuning bieden aan het gehele gezin wanneer je hiermee te maken krijgt.
Maar verlies gaat over zoveel meer dingen dan alleen het overlijden van iemand. Verlies kan in hele grote dingen zitten, maar ook in kleine dingen, met toch een grote impact op je leven. Denk aan het verlies van werk, verlies van gezondheid, verlieservaringen tijdens zwangerschap, verlies van een relatie, verlies van de verbinding met jezelf, verlieservaringen vanuit je jeugd door afwezige ouders; zowel fysiek als emotioneel. In alle vormen van rouw en verlies kan ik ondersteuning bieden. Ik doe dit vaak in de vorm van een stukje psycho-educatie (wat is nou ‘normaal’ als het gaat om rouw) en allerlei verschillende praktische werkvormen, waaronder ook lichaamsgericht werk.

Ook ondersteuning vanuit het gezamenlijke aanbod van mij en Nienke kan heel helend werken in het proces van rouw, zoals bijvoorbeeld een vier handen massage, een begeleide yoni stoom ervaring of een sluitingsritueel. Juist door onze brede kennis en ervaring en onze brede kijk op leven en gezondheid, hebben we vele tools om in te zitten bij ondersteuning in rouw en verlies.

Kosten
€65,- per sessie (60-90 minuten).
Deze vorm van rouw- en verliesbegeleiding wordt helaas niet vergoed door de zorgverzekeraars. Door mijn tarief hoop ik echter wel voor iedereen toegankelijk te zijn.

Opstellingen, resonantie en systemisch werk
De basis van mijn opleiding tot rouw- en verliesbegeleider, was systemisch werk. Vanuit een systemische blik kijk ik altijd naar de context van een situatie, probleem of persoon. Alles en iedereen is onderdeel van een systeem waarbinnen iets gebeurt. Door inzicht te krijgen op de werking van dat systeem en wat ieders rol daarin is, kan je ook heel helder je eigen rol en daarmee gedragingen en reacties in beeld krijgen. Wanneer je dat helder hebt voor jezelf, kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om oude gedragingen, die niet meer dienend zijn, los te laten en daar iets nieuws voor in de plaats te brengen.
Het doen van opstellingen (met voorwerpen en/of personen) en resonantie zijn 2 werkvormen die heel snel en effectief inzicht kunnen geven in een bepaalde situatie en die ik graag tijdens mijn begeleiding in zet. Ook voor een enkele, korte vraag waar je in vast loopt, kan een eenvoudige opstelling of resonantie snel inzicht geven om weer verder te kunnen.

Deze werkvormen kunnen onderdeel zijn van een begeleidingstraject, maar ook het aanvragen van een losse sessie op een eenvoudige vraag is mogelijk.

Kosten
€85,- per sessie (60-90 minuten).

Het helen van je seksualiteit
Vanuit vele ervaringen van vrouwen om mij heen, weet ik dat een volledig onbeschadigde seksualiteit(sbeleving) als vrouw uniek is. Heel veel vrouwen hebben, op welke manier en in welke mate dan ook, te maken gehad met onprettige of beschadigende ervaringen op het vlak van seksualiteit; zowel fysiek als emotioneel. Soms ben je je er niet eens echt bewust van dat er een ervaring of moment is geweest die eigenlijk niet oké was, maar ervaar je in verbinding met je eigen seksualiteit (of in verbinding met anderen) toch een wat onprettig gevoel, een niet-veilig gevoel, moeite om echt verbinding te maken en je open te stellen of angst om je gevoelens van verlangen en lust echt te mogen voelen en uiten in jezelf. Soms dus zonder dat je zelf weet waar dat gevoel vandaan komt.
Ik heb zelf het geluk van een heel pure, onbeschadigde seksuele basis in mijzelf en ik heb ervaren dat het heel helend voor vrouwen is om daarover in gesprek te zijn met mij. Ik kan vanuit een heel veilige en open bedding ruimte creëren voor een onderzoekend gesprek naar jouw seksualiteitsbeleving en waar eventuele onprettige gevoelens vandaan kunnen komen. Om dit stuk te onderzoeken in jezelf, kan ik ook weer gebruik maken van allerlei praktische werkvormen; zoals opstellingen, resonantie en dans. Voor mij zijn er geen taboes rondom seksualiteitsbeleving, alles kan besproken worden.

Kosten
€85,- per sessie (60-90 minuten).

Natuurlijke geboortezorg en kraamzorg
Zowel als coach/doula en als verpleegkundige kan ik op een zeer breed vlak mijn diensten en ondersteuning aanbieden in de natuurlijke zorg rondom zwangerschap, geboorte en ouderschap. Van kinderwens tot en met de kraamtijd en daarna.

Zo kan ik begeleiding bieden in het traject van zwanger worden, op de natuurlijke manier of binnen het medische traject en kan ik ondersteuning bieden bij verlieservaringen rondom zwangerschap, zoals bijvoorbeeld een miskraam of ongewenste kinderloosheid.

Tijdens de zwangerschap is er (doula)begeleiding op maat mogelijk, het afnemen van een zwangerschapscursus ter voorbereiding op de bevalling en kraamtijd of coaching op allerlei (onverwachte) emoties of onzekerheden die je in jezelf tegen kunt komen wanneer er zoiets magisch als nieuw leven in jou groeit.
Tijdens de bevalling kan ik jou (en je partner) als doula ondersteunen in het geboorteproces.

Vanuit mijn medische achtergrond als verpleegkundige kan ik ook de kraamzorg van jou en jouw pasgeboren kindje op me nemen. Dit alles doe ik vanuit een natuurlijke, holistische visie.
Voor het leveren van kraamzorg is er, binnen bepaalde voorwaarden, vergoeding vanuit de zorgverzekering mogelijk.

Voor begeleiding op maat in de geboortezorg, nodig ik je uit om vrijblijvend een gesprek met mij te plannen om te kijken wat ik voor jou kan betekenen.

Postpartum verwennerij
Ik kan zowel de medische kraamzorg verlenen, als ook allerlei fijne extra’s die bijdragen aan een fijn emotioneel en fysiek herstel tijdens de kraamtijd. Denk bijvoorbeeld aan postpartum yoni stomen en massages. Je kan er voor kiezen om de kraamzorg bij een reguliere organisatie af te nemen en mij daarnaast vragen voor de verwennerij gedurende de kraamperiode.

Kosten
€60,- per uur.

Rituelen tijdens zwangerschap en kraamtijd
Naast alle begeleiding en zorg rondom zwangerschap en geboorte, bieden Nienke en ik ook prachtig mooie rituelen aan die van oudsher in deze bijzondere levensfase aan vrouwen gegeven werden. Zoals bijvoorbeeld een motherblessing en het sluitingsritueel.

Bekijk daarvoor ons gezamenlijke aanbod, dit is het absoluut waard!

Yoni stoom consult
Naast de yoni stoom cirkels die we gezamenlijk aanbieden, is er ook de mogelijkheid om een 1-op-1 consult aan te vragen. Zeker voor een eerste stoom ervaring is dit heel prettig om te doen. Zo kan je op een rustige en veilige manier kennismaken met de magie van het stomen.
Ik vraag een aantal zaken uit betreffende jouw cyclus en eventuele fysieke en/of emotionele problemen die je aan zou willen pakken, zodat ik gericht de juiste kruiden voor je kan samenstellen. Je krijgt wat praktische basis informatie over het hoe en wat qua stomen, zodat je er daarna thuis zelf mee verder kunt gaan. En ik bied ondersteuning tijdens de (eerste) stoom ervaring, die misschien best wel wat teweeg kan brengen in jezelf.

Kosten
€60,- per consult van ongeveer een uur.

Dans
Ja, dans! Ik heb zelf de afgelopen jaren pas een liefde voor dans ontwikkeld. Voor die tijd had ik helemaal niks met dans, vooral omdat ik er helemaal niks mee kon. Ik kon voor mijn gevoel niet dansen en voelde mij er erg onhandig en ongemakkelijk in. Totdat ik in aanraking kwam met ecstatic dance en later ook tantric dance. Hierbij leerde ik dat dans niet gaat om ritmische pasjes in de juiste volgorde, maar dat de essentie van dans zit in de verbinding met je eigen lichaam, je eigen beweging en daarmee je eigen dans. De ervaring van dans op deze manier is voor mij ook echt een basis geweest in het (opnieuw) verbinding kunnen maken met de vrouw in mezelf.
Inmiddels faciliteer ik zelf de bedding en ruimte aan anderen om ook vanuit deze verbinding met jezelf te kunnen dansen! Om de week op woensdagavond is er een workshop voor enkel vrouwen. Hierbij is er ruimte om zelf lekker te dansen en begeleid ik ook een aantal dans-opdrachten. Hierin zitten invloeden van ecstatic dance, tantric dance en authentic movement verwerkt.

Kosten
€15,- voor een avond van 19.00 tot 21.00 uur.

Af en toe organiseer ik ook dansavonden voor gemende groepen (mannen en vrouwen), dit zal dan in de actuele agenda verschijnen.

Therapeutische dans
In de toekomst wil ik dans ook aan gaan bieden als therapeutische werkvorm. Wanneer dit zover is, zal daar uiteraard bericht over verschijnen.

Bedrijfscoaching
Naast al mijn persoonlijke, rituele begeleiding die voornamelijk gericht is op vrouwen, heb ik ook nog een meer aardse en zakelijke kant in mezelf, van waaruit ik team- en bedrijfscoaching aanbied. Deze kant heb ik van mezelf mogen leren kennen in mijn rol als teamleider binnen de wijkverpleging. De basis van mijn bedrijfscoaching ligt ook weer in het systemisch gedachtengoed. Op www.mandysijm.nl is alles terug te vinden over mijn aanbod op dit vlak.

Werklocaties
De yurt en (dans)studio voor rituelen, sessies en dans.
Zwangerschapsbegeleiding aan huis.
Ook wandelsessies in de natuur zijn mogelijk, of online sessies. (maar heeft niet de voorkeur)

Neem contact op

Wil je graag een van mijn diensten afnemen, stuur mij dan een berichtje.

Mandy
mandy@alruina.nl
06-25368562